Stearinezuur
Stearinezuur (n-octadecaanzuur)is een verzadigd vetzuur. Het komt met name in dierlijke vetten voor, maar sommige plantaardige vetten en oliën bevatten ook wat stearinezuur.
Stearinezuur is een vettige vaste stof. De molecuulformule is C18H36O2 of CH3(CH2)16COOH. De systematische naam is octadecaanzuur.
Vetzuurcode: C18:0.
De naam stearine komt van het griekse stear dat talg betekent.
Stearinezuur wordt in de oleochemie gewonnen door verzeping van olie of vet. Daarnaast wordt het wel gemaakt door het harden van onverzadigde vetzuren.
Stearinezuur wordt onder andere gebruikt in kaarsen, in de zeepfabricage en voor het bereiden van diverse cosmetica grondstoffen
Moleculaire massa: 284,48 u Kookpunt: 361°C Smeltpunt: 69,6°C
bron: Wikipedia
2246
